Gastouder worden

Werken met kinderen is het mooiste wat er is. Jonge kinderen zien spelen, groeien en ontwikkelen geeft ontzettend veel plezier en voldoening. Als gastouder heb je dankbaar werk, maar ook een hele verantwoordelijkheid.

Jouw professionele kinderopvang aan huis

Wil je gastouder worden, dan komt er in het begin veel op je af.

 • Welke spullen moet je aanschaffen als je gastouder wilt worden?
 • Welke eisen worden gesteld aan de veiligheid in en om je huis?
 • Met welke materialen kun je de ontwikkeling van kinderen ondersteunen?
 • Wat is een redelijk uurtarief en hoeveel kun je er uiteindelijk verdienen?
 • Hoe zet je een goede administratie op?
 • Krijg je wel genoeg kinderen om op te vangen?

Er is altijd vraag naar goede gastouderopvang!

Al die vragen zijn begrijpelijk. Daarom begeleiden we je van begin tot eind bij het opzetten van professionele kinderopvang bij jou aan huis. Er is altijd vraag naar kleinschalige en vooral professionele gastouderopvang. Juist daarin willen wij, samen met jou, het verschil maken!

Gratis opleiding tot gastouder

Wil je graag gastouder worden maar heb je nog niet het juiste diploma? Wij helpen je graag mee om het juiste diploma te behalen. Wil je weten welke opleiding bij jou past lees hier dan verder wat de mogelijkheden zijn. Enthousiast geworden? Neem vrijblijvend contact  met ons op.

Waarom gastouder worden bij de Bengel?

 • Je krijgt de kinderen en ouders die bij je passen
 • Persoonlijke begeleiding en advies van jouw vaste kinderopvangadviseur
 • Je hebt de juiste papieren en organisatorisch is alles goed geregeld
 • Je bepaalt zelf je uurtarief, werkdagen en werktijden
 • Uitgebreid aanbod extra scholing en lezingen die aansluiten bij jouw interesses
 • Wil je verder als zelfstandig ondernemer, dan ondersteunen we je daarbij!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou?

Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend

Aan welke eisen moet een startende gastouder voldoen?

Als gastouder is het vanzelfsprekend dat je heel graag met kinderen werkt. Dat je liefdevol, geduldig en flexibel met ze omgaat, en de rust en tijd hebt om er 100% voor de kinderen te zijn.

Om professioneel als gastouder aan de slag te kunnen, moet je daarnaast beschikken over:

 • Het juiste diploma (of de bereidheid deze te halen)
 • Een certificaat Kinder-EHBO (of de bereidheid deze te halen)
 • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Het vermogen en de bereidheid om te werken volgens het Pedagogisch Beleidsplan en het Protocol Kindermishandeling

Gastouder worden, hoe werkt dat?

In een vrijblijvend kennismakingsgesprek krijg je antwoord op al je vragen en de informatie die je nodig hebt om te beslissen of je als gastouder aan de slag gaat.

Ga je ervoor, dan vindt er een risico-inventarisatie plaats om te zorgen dat je huis voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen (denk aan brandmelders, traphekjes, veilige bedjes, etc.).

We bespreken of er nog opleidingen, diploma’s of certificaten nodig zijn om je te kunnen registeren als erkende opvanglocatie.

Het contract wordt opgemaakt en samen ondertekend bij jou thuis. Van intake tot het contract ondertekenen, duurt ca. 2 maanden.

Wij gaan op zoek naar kinderen die bij je passen.

We krijgen dagelijks aanmeldingen van ouders die een gastouder voor hun kind(eren) zoeken. In de praktijk zijn er daarom vaak al kinderen beschikbaar, op het moment dat je echt van start gaat als gastouder.

Onze kinderopvangadviseur staat voor je klaar

Als gastouder bij de Bengel weet je waar je aan toe bent. Een van onze kinderopvangadviseurs is jouw vaste aanspreekpunt. Zij begeleidt je niet alleen bij de start, maar ook daarna. Zij denkt met je mee, adviseert en biedt snel praktische ondersteuning wanneer jij ergens even niet uitkomt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou?

Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend

Referenties gastouders

Ik ben met de Bengel gaan samenwerken toen Janet vroeg of ik nog plek had en ook met de Bengel wilde samenwerken. Vanaf het begin was is erg tevreden over de wijze waarop er bemiddeld wordt tussen ouders en mij. Inmiddels werk ik alleen met de Bengel, want de Bengel is er gewoon altijd. Zo fijn, omdat je met alle vragen altijd bij hun terecht kunt. Het gastouderbureau is ook altijd alert om veranderingen door te geven en aan te passen. Ze zorgen ervoor dat alles goed voor elkaar is op de achtergrond. Ook ben ik erg blij met mijn eigen vaste kinderopvangadviseur. Er is dan ook een leuke samenwerking tot stand gekomen en op de vraag of ik andere gastouders de Bengel zou adviseren kan ik kort zijn – Jazeker!!!! –

Gastouder Janine uit Wierden

Ik wilde graag gastouder worden en had gereageerd op een opvangvraag. Vanaf het begin was de samenwerking al super, alles was snel geregeld en de uitleg was duidelijk. Het gezin is ook meteen bij mij gestart waarna er nog velen zijn gevolgd. Wat ik zo prettig vind aan de Bengel is de persoonlijke aandacht, snelle reacties op vragen, goed aanbod van trainingen en workshops enz. Ook vanuit het hoofdkantoor komt altijd snel een reactie op vragen. Leuke Facebook berichten van wat er speelt in de opvang of bij de kinderopvangadviseurs, fijne en open contacten. Er worden leuke activiteiten georganiseerd. Gastouderbureau de Bengel is heel betrokken, het voelt als SAMEN DOEN!! Ik adviseer echt iedere gastouder bij mij in de buurt om zich aan te sluiten bij de Bengel het is echt een TOP-bureau.

Gastouder Karin uit Hoge Hexel

Ik wilde graag gastouder worden en kreeg via een ander bureau te horen dat dit gezien de locatie zeer waarschijnlijk niet mogelijk was. Via via hoorde ik over de Bengel en zo kwamen zij op mijn pad. We hebben een afspraak gemaakt en zij waren gelijk heel erg enthousiast over mijn locatie. Gelukkig dachten zij in mogelijkheden en niet in beperkingen. Zij hebben van alles nagevraagd bij de gemeente en GGD; wat mocht wel en wat niet. Na een aantal aanpassingen kon mijn opvang opgestart worden, met een geslaagde opening. Nog steeds ben ik erg tevreden en daarom kies ik er ook voor om alleen de Bengel als bemiddelingsbureau te kiezen. Daarnaast vind ik dit ook erg praktisch. Er is veel persoonlijke aandacht, betrokkenheid en altijd snelle reacties op vragen, ook vanuit het hoofdkantoor. Aan ouders en collega gastouders zal ik dan ook zeker de Bengel aanbevelen.

Gastouder Jeanine uit Nijverdal

Mijn naam is Nathalie en ik werk al een aantal jaren als gastouder voor gastouderbureau de Bengel. Ik ben er even tussenuit geweest, maar na een tijdje begon het gastouderschap toch weer te kriebelen. Ik vind het te gezellig met kinderen om me heen. Dus de telefoon gepakt en José (mijn kinderopvangadviseur) weer gebeld. Samen de knoop doorgehakt om weer te beginnen, maar nu als BSO-gastouder in plaats van de leeftijd 0 tot 4 jaar. Doordat de lijntjes kort zijn, kun je met vragen meteen de juiste persoon benaderen, dit geeft vertrouwen. Ik heb geen ervaring met andere gastouderbureaus, maar door mijn ervaring met de Bengel zou ik ook niet anders willen.

Gastouder Nathalie uit Goor

Jarenlang ben ik gastouder geweest. Toen ik verhuisde na Lochem wilde ik eerst iets anders gaan doen. Maar na enige tijd bleek dat ik het liefste weer wilde starten als gastouder. Kinderopvangadviseur Hilde kwam vervolgens vrijblijvend bij mij langs. En om een lang verhaal kort te maken, ik ben gestart en inmiddels ook zelfstandig ondernemer. Gastouderbureau de Bengel is precies waar ik op hoopte: een betrokken bureau, dat veel organiseert aan trainingen voor gastouders, de zakelijke kant tussen gastouders en vraagouders overneemt zodat je als gastouder je kan richten op de kinderen. Elke dag voelt als een cadeautje dat ik dit werk toch weer kan doen. Ik heb ook nog even zitten nadenken over tips voor dit bureau, maar ik kan er oprecht geen vinden en als ik dus toch iets zou moeten bedenken is het, lekker doorgaan zoals nu.

Gastouder Natasja uit Lochem

Gastouderbureau de Bengel is erg prettig om mee samen te werken. Je ontvangt veel informatie over gastouderopvang en hoe het bureau werkt. Dit geldt ook voor de ouders die bij mij gestart zijn. Als je vraagt waar ik dan precies tevreden over ben, dat kan ik wel zeggen ‘over alles’. Het prettige contact, communicatie, facturering, urenadministratie, snelle betaling en handig te gebruiken gastouder en ouderportaal. Ik heb dan ook geen tips voor het bureau en ik zal ouders en andere gastouders de Bengel adviseren. Het is een goed bureau!

Gastouder Marjolein uit Rijssen

Ik had ander werk maar ik wilde graag gastouder worden. Toen heb ik de Bengel benaderd en informatie opgevraagd over de opleidingsmogelijkheden. Mijn kinderopvangadviseur heeft mij hierin uitstekend geholpen en zo was de eerste stap gezet. Na het behalen van mijn diploma heb ik vrij snel kunnen starten als gastouder. Inmiddels loopt mijn opvang erg goed en zit ik eigenlijk ook vol. Ik ben erg blij met de Bengel en Marije als kinderopvangadviseur. De lijntjes zijn kort, ik word snel geholpen. Als ik vragen heb dan krijg ik direct een bericht terug of ze komt snel even langs. Al met al een fijne samenwerking voor zowel mijzelf als voor mijn ouders. Ik raad de Bengel dan ook zeker aan.

Ria Willems uit Rijssen

Hanneke van de Bengel benaderde mij omdat zij op zoek waren naar een gastouder voor een binnengekomen aanvraag. Ik had plek in mijn opvang en heb een afspraak met Hanneke gemaakt om kennis te maken. Hanneke gaf mij uitgebreide en duidelijke informatie over hoe gastouderbureau de Bengel werkt en wat ik van hun kan verwachten. Dit klopt ook met de praktijk, ik krijg snel antwoord bij vragen, korte lijntjes en ze bieden regelmatig opvangvragen aan. Ik ben als gastouder ook positief over de begeleiding en de facturatie. Zo worden de ingestuurde uren snel afgehandeld en aan mij uitbetaald.

Gastouder Cristina uit Enter

Wat verdien je als gastouder

Jouw inkomen als gastouder is afhankelijk van het aantal kinderen in jouw opvang en het door jou gekozen uurtarief. Wij adviseren voor 2024 een opvangvergoeding van € 6,05 bruto per kind/per uur. Maar je bent vrij om een ander uurtarief te hanteren.

Meer weten over de voordelen van zelfstandig ondernemer worden of je eigen kinderdagverblijf starten?

Informeer eens bij je kinderopvangadviseur of vraag een gesprek aan.

Een gesprek is altijd vrijblijvend