Inkomen gastouder

Wat verdien je als gastouder

Jouw inkomen gastouder is afhankelijk van het aantal kinderen waarop je past en het door jou gekozen uurtarief.  Start jij je eigen kinderopvang als gastouder dan kun je (onder voorwaarden) zelfstandig ondernemer in de kinderopvang worden. Jouw inkomen is dan hoger.

Wij adviseren voor 2018 een oppasvergoeding van € 4,95 bruto per kind/per uur,  maar je bent uiteraard vrij om een ander uurtarief te hanteren.

Belastingdienst 2018

De afdracht aan de belasting gebeurt in de meeste gevallen door de inkomsten op te geven als ‘inkomsten uit overig werk’. Dat betekent dat je eerst de door jou gemaakte kosten aftrekt van de verdiensten. Over het restbedrag betaal je inkomstensbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw.

Voor het inkomen gastouder geldt, bij een jaarinkomen tot en met € 20.142,– geldt inkomstenbelasting van 36,55% en een inkomensafhankelijke bijdrage Zvw van 5,65%.

inkomen gastouder

Zelfstandig ondernemer?

Je kunt ook kiezen om zelfstandig ondernemer in de kinderopvang te worden. Ben je (bijna) alle dagen van de week beschikbaar. Wil je aan meerdere kinderen tegelijk opvang bieden ? Dan kun je als gastouder als zelfstandig ondernemer ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel.

Meer weten? De Bengel ondersteunt en begeleid gastouders, die van hun vak hun eigen onderneming willen maken. Lees verder bij start je eigen kinderopvang.